Hvad Siger Forskning?

Hvorfor du skal tage Kreatin

Nedenfor tager vi en videnskabelig tilgang af hvad kreatin monohydrat er, hvornår kroppen bruger det og vigtigst af alt, hvorfor du skal have så meget kreatin som muligt muskelcellerne. Vi går helt ned i detaljen.

Hvad er kreatin?

Vores krop bruger energi på at trække muskler sammen, og denne energi kommer i form af ATP (AdenosinTriPhosphate). Når musklerne skal bruge energi, spalter de ATP molekylet, så det omdannes til ADP (AdenosinDiPhosphate), og denne spaltning afgiver energi.

Normalt får vi ATP fra nedbrydning af kulhydrat (anaerobt arbejde) og fedt (aerobt arbejde). Men hvis vi skal udøve meget hurtige eller tunge bevægelser, har musklerne ikke tid til at nedbryde kulhydrat eller fedt, de bruger da det lille lager af ATP som allerede er i musklerne. Det er her kreatin kommer ind i billedet.

Hvis vi f.eks. squatter et set af otte reps, så bruger musklerne sit ATP lager til at starte med, da der er tale om en tung øvelse. Problemet opstår når vi kommer til det fjerde rep, hvor ATP lageret er tomt. Nu skulle man tro at kroppen var nødt til at nedbryde kulhydrat for at få mere ATP, og dermed starte citronsyrecyklussen hvor musklerne ville begynde at syre. MEN! Muskelcellerne indeholder kreatin, kreatinet binder sig til de fraspaltede fosfat molekyler og kobler dem tilbage på ADP molekylerne, som derved omdannes til ATP, som så igen kan spaltes og frigive energi. Denne proces er meget hurtigere end nedbrydningen af kulhydrat, hvorfor kroppen kan bruge kreatin til at genopfylde sine ATP lagre.

Det vil altså sige at hvis vi har mere kreatin i kroppen, kan vi lave flere tunge eller hurtige øvelser, før vi begynder at syre. I praksis betyder det at vi kan squatte 2+ reps mere, før muskelcellerne begynder at syre.

Kreatin er også et osmoseaktivt stof, så når koncentrationen af kreatin i musklerne øges, øges vandmængde også, og musklerne bliver større.